Rubislaw Residence, Aberdeen

The Brief

Kitchen refurbishment and garden room extension to a category C listed building located within a conservation area in Aberdeen.

The Design

The garden room is a simple, curved design which maximises the available light, and is intended to be a contemporary expression which sits comfortably within its traditional setting. New rooflights and a fully glazed façade maximise natural light and keep the kitchen sunny and bright. Bi-fold doors give access to the garden space. The curved facade directs views toward the main garden located at the end of the existing building while a zinc canopy wraps round an existing stone cloakroom structure, integrating it into the new building.

High quality materials have been carefully detailed; standing seam zinc roof, oil finished oak soffits, stainless steel columns and an engineered walnut floor throughout. The existing external granite wall which now forms the interior of the garden room has been cleaned and pointed, and new stonework is neatly installed around the new kitchen opening.

Awards

Completed June 2011. Awarded Aberdeen Society of Architects “Building of the Year 2011″ and “Best Small Project 2011″.

 

surveys- nikki- April 2010 001

 

Top