Mildens Row

The Brief

  • Kitchen refurbishment, extension to form new family room, internal alterations to form improved, open plan living spaces.
  • Following several years of living in a standard developer house layout, our client’s desire was for more spacious, open plan living spaces. The house is located on an elevated site with pleasant views over a nearby park. The main issue with the original house was that the individual rooms were fairly small and that the living room and dining rooms in particular were under used.

The Design

  • The design solution was to remove internal loadbearing and non-loadbearing partitions to open up the existing kitchen, dining and living spaces. A new contemporary extension was built to link the spaces and give better views of the garden and the park beyond.
  • New rooflights were installed between the new extension and the living room to ensure maximum light into the living spaces at all times of the day. Internally a curved wall to the existing staircase, previously concealed behind a small cupboard, was exposed and re-plastered to form a feature curved wall leading the eye from the living room towards the new kitchen which is now arranged around a large island 3.6m long.
  • New wall lights transform the original interior and enhance the new extension.The form of the new extension is a simple monopitched roof which slopes up toward the exterior doors to increase the ceiling height in the extension and to maximise light. Although the extension floor area is fairly small, the lighting and added ceiling height enhance the feeling of spaciousness required by our client’s brief.
  • The exterior walls and soffit are clad in Western Red Cedar; the roof is finished with a standing seam zinc roof. Cedar was chosen to contrast with the existing house, and also to compliment the colour of the existing harled walls. A zinc roof was chosen for the shallow pitched roof because of its high durability and visual appearance. The steel structure is expressed on the exterior of the extension and has been polyester powder coated to match the doors and windows. New sliding doors open out to a timber decking area with steps down to the garden. External timber louvers have been installed which shed a variety of shadows on the interior, enlivening the space throughout the day.
Top